Hypnose- en Regressietherapeut

Hypnose/trance is een staat van veranderd bewustzijn waarin je een diepe mentale focus en concentratie bereikt.

Wat er in feite gebeurt, is dat je toegang krijgt tot het onderbewuste van jezelf.

Wat is het onderbewuste?

In het onderbewuste worden verschillende processen verondersteld plaats te vinden, zoals het verwerken van emoties, het opslaan van herinneringen die momenteel niet bewust beschikbaar zijn, en het reguleren van automatische functies van het lichaam. Het wordt vaak gezien als een reservoir van gedachten en gevoelens die niet onmiddellijk in het bewuste denken verschijnen.

Door in de trancestaat te gaan kun je in dit ‘gebied’ werken, jouw interne programmaties opzoeken en bijstellen en nieuwe programma’s installeren.

Hoe ervaar je trance?

 1. Diepe ontspanning: Trance gaat vaak gepaard met een diepe fysieke en mentale ontspanning. Je spieren kunnen ontspannen, je ademhaling kan rustiger worden en je voelt je over het algemeen kalmer en vrediger.
 2. Veranderd tijdsbesef: Mensen in trance kunnen een verandering in hun perceptie van tijd ervaren. Minuten kunnen lijken als uren, of omgekeerd, en soms verdwijnt het besef van tijd volledig.
 3. Veranderde waarneming: De manier waarop je de wereld om je heen waarneemt, kan veranderen. Sommige mensen beschrijven een intensivering van zintuiglijke ervaringen, terwijl anderen een gevoel van losmaking van de externe omgeving ervaren.
 4. Diepe concentratie: Trance gaat vaak hand in hand met een hyperfocus. Je aandacht kan zich concentreren op een specifiek punt, een geluid, een gedachte of een geleide visualisatie.
 5. Symbolische beelden: Tijdens trance kunnen symbolische beelden of archetypen opkomen in de geest. Deze kunnen persoonlijke betekenis hebben. De taal van het onderbewuste laat zich vaak zien in beelden en symboliek net als droomtaal.
 6. Gewaarwording van innerlijke wereld: Sommige mensen ervaren tijdens trance een levendige innerlijke wereld, waarin ze diepere aspecten van hun psyche kunnen verkennen. Dit kan leiden tot zelfontdekking en bewustwording.
 7. Automatische reacties: Sommige trance-ervaringen gaan gepaard met automatische reacties, zoals onwillekeurige bewegingen, trillingen of veranderingen in ademhaling.
 8. Vergrootte suggestibiliteit: Trance kan de suggestibiliteit vergroten, wat betekent dat je meer vatbaar bent voor suggesties of beïnvloeding vanuit je omgeving.

Hypnotherapie

Een hypnotherapeut is een professionele zorgverlener die hypnose gebruikt als een therapeutisch middel om positieve veranderingen in het gedrag, de gedachten, de gevoelens of de fysieke gezondheid van een persoon te bevorderen. Meerdere lagen van ons ‘zijn’, kunnen hierin verkend worden:
 • Spiritueel: Trance op een dieper niveau, kan worden gezien als een staat waarin je je verbindt met bredere aspecten van het bewustzijn, zoals archetypen, symbolen, of zelfs het collectieve onbewuste dat we delen met anderen. Het is alsof je een brug slaat naar een diepere laag van begrip, waarbij je in contact komt met universele patronen en betekenissen die gedeeld worden door veel mensen. Het is een ervaring waarin je jezelf openstelt voor meer dan alleen je individuele gedachten en emoties en je inzichten kunt verkrijgen die verder reiken dan je persoonlijke ervaring. Het is als het betreden van een ruimte waar de grenzen van het zelf vervagen en je een grotere verbinding voelt met het collectieve weefsel van bewustzijn.
 • Mentaal: Trance biedt een staat van verhoogde innerlijke focus en bewustzijn, waardoor je dieper in je gedachten en gevoelens kunt duiken. Hierdoor kun je subtiele patronen en overtuigingen opmerken die anders misschien niet zo duidelijk zouden zijn. Door trance kun je je bewust worden van specifieke gedragspatronen die zich herhalen. Dit bewustzijn kan de eerste stap zijn naar het begrijpen en veranderen van die patronen.
 • Emotioneel: Voorbewuste laag: Op het niveau van het voorbewuste kan trance worden benaderd als een staat waarin toegang mogelijk is tot informatie die momenteel niet bewust beschikbaar is. Dit kan zich uiten in het verkennen van verborgen herinneringen of onverwerkte emoties die van invloed zijn op het huidige gedrag.
 • Fysiek: Trance opent verschillende fysieke mogelijkheden, van diepgaande ontspanning en stressverlichting tot gunstige effecten op het immuunsysteem, de concentratie en pijnbeheersing. Deze veelzijdige fysieke voordelen benadrukken hoe trance een brede invloed kan hebben op het welzijn van een persoon.

Hypnose- en Regressietherapeut binnen Leer Unie B.V.

Bij hypnotherapie wordt de trance opgeroepen voor een bepaald doel. De hypnose is dus geen doel op zich, het doel is de therapeutische begeleiding die wordt aangeboden.

De hypnotherapeut kan tijdens de behandeling kiezen uit een breed scala van therapeutische technieken. De keuze hangt samen met het doel van de behandeling en met de problematiek/hulpvraag van de cliënt. Ontdekkende technieken, traumaverwerking, directe aanpak van angstklachten, gedragstherapie en allerlei vormen van veranderingstechnieken komen in aanmerking.

Binnen de Leer Unie wordt op een afgestemde manier gekeken naar een mens en zijn groei en ontwikkeling. Dit geldt ook voor het volgen van onze trainingen en opleidingen. Wij bieden dan ook een maatwerkpakket aan waarbij je kunt kiezen wat je wil leren op het gebied van Hypnose en Regressie. De genoemde modules geven de hoofdonderwerpen aan en tijdens de blokken leer je interventies die deze onderwerpen ondersteunen in het werken met het onderbewuste.

Wat bieden wij?

Naast een Basiscursus Hypnose, waarin je de basisvaardigheden leert om iemand in de trancestaat te brengen en wat je daar dan mee kan doen, zorgen we binnen de driejarige opleiding ervoor dat je een professionele therapeut wordt in dit vakgebied. Dit stelt je in staat om eerst je eigen onbewuste patronen te begrijpen en te veranderen, zodat je vervolgens anderen hiermee kunt helpen.

Gedurende de driejarige opleiding, met verschillende modules en thema’s, begeleiden we je door jouw persoonlijke groeiproces. Het is vanuit dit punt dat we je leren hoe je je neutraal kunt afstemmen op anderen.

Het is tevens mogelijk om een maatwerkpakket samen te stellen op jouw eigen ontwikkelingswensen. Zie hiervoor de pagina maatwerk.

Modules binnen de driejarige opleiding

De driejarige opleiding bestaat uit de onderstaande thema’s:

Overzicht

Voor wie:
 • 21 jaar en ouder
 • MBO4 niveau
 • Startende therapeuten/coaches en hulpverleners

Data:
Het betreft een weekendstudie: 10 weekenden per jaar. (1x in de maand).
Vanaf de vrijdagavond tot en met de zondag nemen we je een weekend mee door een thema.

Schooljaar 2024 start op vrijdag 13 september 2024 om 18:30 uur.

Docenten:
 • Susanne Sauer
 • Diana Riepsaame
 • Louis Vanderhaegen

Investering:
€ 4.195,00

Brochure aanvragen


Privacy (AVG)

Houd mij op de hoogte